Herinrichting openbaar gebied Veemarktkwartier in Tilburg

Cleverland heeft van Van de Ven opdracht gekregen om het omgevingsmanagement en het technisch ontwerp voor de herinrichting van het openbaar gebied uit te voeren.

Herinrichting openbaar gebied Veemarktkwartier in Tilburg

Het Veemarktkwartier in Tilburg wordt heringericht. De uitvoering wordt gedaan door van de Ven Bouw & Ontwikkeling. In de laatste fase realiseren zij een nieuw appartementencomplex, genaamd Pakhuis West. In deze ontwikkeling ligt bij Van de Ven ook de verantwoordelijkheid dat de openbare ruimte van het Veemarktkwartier opnieuw ingericht wordt. Zo sluit de inrichting aan bij de nieuwbouw én de binnenstad van Tilburg.

Omgevingsmanagement
Cleverland heeft met van de Ven samengewerkt voor het omgevingsmanagement en het technisch ontwerp. Met deskresearch en interviews met de vakspecialisten van de gemeente Tilburg, hebben we specifieke wensen en eisen voor het Veemarktkwartier opgehaald én uitgewerkt in een klanteisenspecificatie (KES).

Bron afbeelding: Kim Kogelman

Naast de KES heeft Cleverland ook een omgevingsscan uitgevoerd. Zo wordt het gebied gebruik door verschillende bedrijven, een evenementenlocatie (poppodium 013), bewoners en bezoekers van de binnenstad. De diversiteit aan gebruikers maakt het belangrijk om de inbreng van al deze stakeholders intensief mee te nemen in het ontwerptraject. Met de omgevingsscan zijn deze partijen in beeld gebracht en is de strategie voor het omgevingsmanagement opgezet. Aan de hand van deze strategie hebben we gedurende het project de partijen op passende wijze meegenomen in het ontwerp en de voortgang. Door de omgeving te betrekken hebben we draagvlak voor het ontwerp gecreëerd. De realisatie is inmiddels gestart.