Gastdocent Assetmanagement

Douwe Schoonderwaldt verzorgt bij HAN University of Applied Sciences inmiddels 10 jaar de colleges Assetmanagement voor de opleiding Project Management Infra (bachelor Build Enviroment) in module 5 (3e leerjaar). Voor de stichting Wateropleidingen verzorgt Douwe Schoonderwaldt, samen met twee mededocenten, daarnaast ook de opleiding ‘Advanced Assetmanagement’ (HBO/WO).

HAN University of Applied Sciences
In de colleges vertaald Douwe de theorie van de internationale norm NEN-ISO-55000-serie naar de praktijk van het in stand houden van infrastructuur. Aan de hand van de door hem ontwikkelde Assetmanagement Turbine (zie afbeelding) neemt Douwe  de studenten mee in de primaire processen van assetmanagement. Ondersteund door veel praktijk voorbeelden vanuit zijn jaren lange ervaring, leert hij de studenten te sturen op de 3-eenheid Prestaties, Kosten en Risico’s.

3-daagse opleiding ‘Inspecteren kunstwerken met NEN2767’ (MBO 3/4)
Daarnaast ontwikkelde Douwe de 3-daagse opleiding ‘Inspecteren kunstwerken met NEN2767’ (MBO 3/4). Deze opleiding geeft inzicht in de theorie van deze nationale inspectienorm. De opleiding leert deelnemers om conform NEN 2767 een onderhoudsinspectie uit te voeren om de conditie van kunstwerken te bepalen. Deelnemers leren hoe gebreken te herkennen en daar conditiescores aan toe te kennen en gebruik te maken van inspectiesoftware om bevindingen vanuit het veld digitaal te rapporteren.

Stichting Wateropleiding
Deze opleiding voorziet in de benodigde kennis en vaardigheden voor sterk assetmanagement. De dagelijkse praktijk en ervaring met assetmanagement wordt gespiegeld aan de theorie en inzichten van experts en collega-cursisten. de deelnemers oefenen vaardigheden en verdiepen kennis over assetmanagement, om zo sterker te worden in de rol van assetmanager. Na het doorlopen van deze opleiding hebben deelnemers specifiek voor hun eigen werksituatie een zinvol verbeterplan gemaakt, gestoeld op theorie en ervaringen met assetmanagement. 

Doelgroep van deze opleiding zijn medewerkers van waterschappen en waterleidingbedrijven die al voldoende basiskennis hebben van assetmanagement. Op basis van de internationale norm NEN-ISO-55000 en de daaraan gelieerde ‘Assetmanagement Anatomie’ geeft Douwe inhoudelijke verdieping op alle aspecten van deze norm.