Beyond thinking

Herinrichting openbaar gebied Veemarktkwartier in Tilburg


Cleverland heeft van Van de Ven opdracht gekregen om het omgevingsmanagement en het technisch ontwerp voor de herinrichting van het openbaar gebied uit te voeren.
 
Herinrichting openbaar gebied Veemarktkwartier in Tilburg
Het Veemarktkwartier in Tilburg wordt voor een groot deel herontwikkeld door Van de Ven Bouw & Ontwikkeling. In de laatste fase realiseren zij een nieuw appartementencomplex: Pakhuis West. In de concessie is meegenomen dat de openbare ruimte van het Veemarktkwartier opnieuw ingericht dient te worden, zodat dit aansluit bij de nieuwbouw én de binnenstad van Tilburg.

Omgevingsmanagement
Cleverland heeft van Van de Ven opdracht gekregen om het omgevingsmanagement en het technisch ontwerp voor de herinrichting van het openbaar gebied uit te voeren. Door middel van deskresearch en interviews met de vakspecialisten van de gemeente Tilburg zijn de specifieke wensen en eisen zijn voor het Veemarktkwartier achterhaald.

Grotere organisaties, zoals overheidsinstellingen, hebben vaak een set aan richtlijnen en ontwerpvoorschriften klaarliggen, zodra een (gebieds-)ontwikkeling start. Echter, wat locatie specifiek wordt verwacht vraagt aan de voorkant extra aandacht om teleurstelling (en extra kosten) achteraf te voorkomen. Door het opstellen van een klanteisenspecificatie (KES-rapport) zijn deze eisen en wensen vastgelegd  en is bepaald wat de gewenste scope is van het project. Op basis hiervan wordt door Buro Bergh het landschappelijk ontwerp gemaakt.

Omgevingsscan
Naast de klanteisenspecificatie is door Cleverland ook een omgevingsscan uitgevoerd. De openbare ruimte grenst aan vele bedrijven en toekomstige ontwikkelingen waardoor het belangrijk is alle stakeholders intensief mee te nemen in het ontwerptraject. Met de omgevingsscan zijn deze partijen in beeld gebracht en is een eerste aanzet voor het omgevingsmanagement gedaan. Aan de hand van deze informatie, worden vervolgens in de loop van het project, de partijen op passende wijze meegenomen in de vorderingen van het ontwerp en de realisatie.

Nadat het landschappelijk ontwerp is afgerond, wordt door Cleverland het ontwerp verder technisch uitgewerkt.


Bron afbeelding: Buro Bergh
 
Out of the
box > into
reality
Contact
  • Pettelaarpark 106
  • 5216 PR 's-Hertogenbosch
  • Produktieweg 1
  • 6045 JC Roermond
  • Kamerlingh Onnesweg 10A
  • 2991 XL Barendrecht